+44 (0)1270 256666 sales@spectile.co.uk

Perdiswell Leisure Centre – Case Study

11
Jan

Company –

Perdiswell Leisure Centre located in Worcester is owned by the City Council and managed by the charitable leisure trust; Freedom Leisure. Worcester City Council awarded Freedom Leisure a 10-year contract to manage all their sport and leisure facilities. The organisation continuously works to have a positive impact on the local communities and inspire the public to be more active in all of their sport and leisure facilities.

Background –perdiswell-pool_exterior_207-730px

Refurbishment works began in early 2016 on the new £10.5m extension to the original centre- comprising of:

  • 25m Eight-Lane Main Pool
  • Smaller teaching pool with moveable floor
  • Disability facilities (Pool Pod Hoists)
  • Pool hall to seat 284 spectators
  • Large fitness gym
  • Spin studio
  • New 8-court sports hall with seats for 100 spectators
  • 3 separate fitness studios
  • 2 teaching rooms and a new entrance

Providing these new facilities will help the council to involve the community on a larger scale including better accessibility, modern functions and inclusive sports and leisure activities. The planned opening is 7th January 2017. The Contractor is Worcestershire-based Speller Metcalfe Construction and the architects are Archial Norr.

picmonkey-collage

 

 

 

 

 

 

Requirements –

The requirements were for a specialist tiling package to suit the new accessibility features within the pool and surrounding areas. This meant that the floor tiles had to have an Anti-Slip coating in order to keep the wet areas around both pools safe for everyone to use and also adhere to the British Standards Requirements. The pool hall walls included large and small scale tiles in modern shades of grey and whites to keep to the colour scheme within the pool design. Architectural tiling was also supplied to the Wet and Dry Changing areas featuring a pallet of white and greys to contrast with the lime green cubicle dividers and lockers.

Solution –

Spectile Ltd worked in conjunction with the architects and contractors, with our in-house technical team providing assistance with architectural drawings, tile guide layouts and producing the M40 specification for the pool extension. Following this Spectile supplied one of its architectural tiling packages to wet and dry areas of the project to ensure a safe, accessible, durable and appealing environment for its users.

picmonkey-collage2

 

 

 

 

 

Post Project completion Services –img_2070

To further prove that Spectile’s Anti-Slip coated tiles are safe for bare foot and shod foot, Spectile visited the site before its opening to carry out a Slip test to the British Standard 7976 according to the HSE and UK Resistance Groups expectations. Using a Surtronic Duo meter, Spectile also measured the surface roughness of the tiles to demonstrate that the tiles were safe and comfortable for the public to walk on.

Post completion site visits are part of Spectile’s service to our clients, along with cleaning assessments. These are carried out to ensure that appropriate maintenance is continued after completion and the tiles are kept to the required standard.

To Download the Case Study Click Here

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedin